Πώς να εφαρμόσετε την τέχνη του Latte Art στο σπίτι σας






Για πολλούς από εμάς η τέχνη του Latte Art αποτελεί ένα μυστήριο. Ο τρόπος που οι baristas δημιουργούν σχέδια όπως καρδιές και τουλίπες είναι κάτι σαν μαγεία. Ωστόσο, με τα κατάλληλα εργαλεία και αρκετή… εξάσκηση μπορούμε κι εμείς να εφαρμόσουμε την τέχνη του Latte Art στο σπίτι μας.


Η τέχνη του latte art πρωτοεμφανίστηκε στην Αμερική τη δεκαετία του ’80 με την είσοδο του espresso και του micro-foam. Έγινε αρχικά δημοφιλής στο Σιατλ κι έπειτα εξαπλώθηκε και στην υπόλοιπη χώρα. Τα μοτίβα (μικρά έργα τέχνης) δημιουργούνται με την εκχύλιση του πυκνού βραστού γάλακτος (γνωστό ως micro-foam) στις δόσεις espresso.
Παρακάτω θα βρείτε τα εργαλεία και τα βήματα για να ξεκινήσετε στο σπίτι. Χρειάζεται να έχετε υπομονή όσο εξασκείστε, γιατί η τέχνη του latte art  απαιτεί χρόνο και πολλές προσπάθειες για να την κατακτήσετε. Για εμάς, αυτή η διαδικασία αποτελεί και το πιο διασκεδαστικό κομμάτι για τη δημιουργία μικρών έργων τέχνης σε μια κούπα καφέ.

Τι θα χρειαστείτε:

Μια μηχανή espresso με ακροφύσιο που παράγει ισχυρή δύναμη ατμού
Μια μεταλλική γαλατιέρα με ιδανικό στόμιο για latte art
Μία πλατειά και ρηχή κούπα καφέ
Κρύο γάλα (κατά προτίμηση πλήρες για πιο εύκολη εκχύλιση)
Καφέ πολύ λεπτοκομμένο (Starbucks® Espresso Roast ή Veranda Blend®)

Τα Βήματα

1. Ετοιμάστε τις δόσεις espresso.
2. Αφού εκτονώσετε το ακροφύσιο της μηχανής, γεμίστε την γαλατιέρα με κρύο γάλα μέχρι το κάτω μέρος του στομίου
3. Κρατήστε το ακροφύσιο στην επιφάνεια του γάλακτος και ανοίξτε τον ατμό για περίπου 3 δευτερόλεπτα . Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ακούσετε έναν ήχο που μοιάζει με σκίσιμο χαρτιού.
4. Βυθίστε το ακροφύσιο κάτω από τη στάθμη του γάλακτος (σχεδόν στον πάτο της γαλατιέρας)  ώστε να επιτευχτεί περιδίνηση του γάλακτος.
5. Συνεχίστε μέχρι το γάλα να φτάσει σε θερμοκρασία  66° C. Χρησιμοποιείστε ένα θερμόμετρο, ή σταματήστε τη στιγμή που δεν θα μπορείτε να ακουμπάτε άλλο την γαλατιέρα.
6. Αφήστε λίγο το αφρόγαλα να ξεκουραστεί και χτυπήστε ελαφρά τη γαλατιέρα στον πάγκο περιστρέφοντας την απαλά, έτσι ώστε να διαλυθούν τυχόν μεγάλες φυσαλίδες και να διατηρηθεί η υφή του βελούδινου αφρογάλακτος (micro-foam)
7. Ρίξτε από ψηλά στην αρχή. Γείρετε την κούπα του καφέ καθώς ρίχνετε το αφρόγαλα στο κέντρο του espresso σχηματίζοντας μια πολύ λεπτή γραμμή.
8. Ρίξτε από πιο χαμηλά το αφρόγαλα όταν η κούπα γεμίσει περίπου στη μέση.  Ευθυγραμμίστε το στόμιο της γαλατιέρας με την επιφάνεια της κούπας.
9. Ρίξτε το αφρόγαλα. Γεμίστε την κούπα μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ένας κύκλος λευκού αφρού.
10. Φτιάξτε το μοτίβο σας. Κουνώντας τον καρπό του χεριού σας μετακινήστε την γαλατιέρα από την μία πλευρά μέχρι την άλλη της κούπας για να «ζωγραφίσετε»  το μοτίβο σας.
11. Φινίρισμα. Γείρετε αργά προς τα πίσω την γαλατιέρα και «ζωγραφίστε» από τη μία άκρη μέχρι τη μέση του κύκλου και η καρδιά είναι έτοιμη.

ΤΙPS ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥΣ

Κρατείστε την γαλατιέρα σας στο ψυγείο (πριν και μετά την χρήση, αφού την καθαρίσετε πρώτα καλά), καθώς με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να αφήσετε περισσότερη ώρα το αφρόγαλα στον ατμό και να έχετε ένα πιο πλούσιο σε υφή αφρόγαλα.
Χρησιμοποιείστε μια μικρότερη γαλατιέρα για τις οικιακές μηχανές espresso και μια μεγαλύτερη για τις επαγγελματικές









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ CARAMEL MACCHIATO ΟΠΩΣ ΣΤΑ STARBUCKS

Cold Brew ή Iced Americano

Συνταγή για Café au Lait με καραμέλα και αλάτι