Ορόσημο για την Starbucks : Ο καφές Espesso Roast

Η ιστορία πίσω από την πεμπτουσία του καβουρδίσματός μας


Ο Dave Olsen είναι Ο Δεξιοτέχνης του Καφέ.  Δημιούργησε την ποικιλία μας Espresso Roast το 1975.  Και παρόλο που οι καιροί και οι γευστικά πρότυπα έχουν αλλάξει αρκετά από τότε, ο Espresso Roast έχει ακριβώς την ίδια γεύση που είχε από την πρώτη μέρα που δημιουργήθηκε. Αποτελεί τον πυρήνα μας και το μέρος που βρίσκεται η καρδιά μας.
Ο Dave είχε την πρώτη του εμπειρία με τον «πραγματικό» espresso το 1969 σε μια επικό οδικό ταξίδι από τη Μοντάνα μέχρι το Τέξας (μέσω Berkeley). Ο ίδιος θυμόταν ότι σχεδόν ανατίναξε τη μικρή μηχανή για espresso παλαιού τύπου που είχε, προσπαθώντας να φτιάξει την τέλεια δόση. Και μόλις το έκανε, δεν υπήρχε επιστροφή. Πλέον του έγινε έμμονη ιδέα να ξαναφτιάξει αυτή τη μοναδική γεύση και εμπειρία.  


Έχοντας ως πρότυπο τη μακρόχρονη παράδοση των coffee bars του εξωτερικού, ο Dave άνοιξε το Café Allegro στο Σιατλ,  όπου παρασκεύαζε και πωλούσε τον καλύτερο δυνατό υψηλής ποιότητας καφέ που μπορούσε. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Χρειαζόταν το απόλυτο χαρμάνι καφέ, αυτό που θα πήγαινε πίσω στην ημέρα που το ανακάλυψε για πρώτη φορά.
Ευτυχώς, τότε ο Dave γνωρίστηκε με τους ανθρώπους που μόλις είχαν ανοίξει τα καταστήματα Starbucks®. Διέθεταν επίσης και Roastery. Όταν λοιπόν, ο Dave αποφάσισε ότι χρειαζόταν ένα δικό του χαρμάνι, ήξερε που να πάει.
Η επίτευξη της γεύσης που επιθυμούσε πήρε καιρό, με αμέτρητες δοκιμές ώστε να φτάσει στο σωστό αποτέλεσμα. «Έπαιξαν» με διαφορετικές ποικιλίες, πειραματιστήκαν με διαφορετικά καβουρδίσματα και στο τέλος το όραμα του Dave έγινε πραγματικότητα. Το - σύντομα γνωστό ως  κλασικό χαρμάνι -  Espresso Roast γεννήθηκε. 


Η εμμονή απέδωσε.  Αυτή η ίδια ένταση και το καραμελωμένο γλυκό τελείωμα αποτελούν τη βάση κάθε espresso που φτιάχνουμε από τότε μέχρι και σήμερα. Ισορροπεί εξαιρετικά με γάλα για τους latte, cappuccino και ristretto bianco. Διακρίνεται για την πλούσια γεύση του σε έναν doppio ακόμα και όταν προστίθεται νερό για έναν Americano. Ο Espresso Roast δεν μας έχει απογοητεύσει ποτέ. 

Ακόμα και τώρα, σαράντα χρόνια αργότερα, εξακολουθούμε να βρίσκουμε την ίδια τελική γεύση με κάθε νέα παρτίδα κόκκων καφέ. Δεν υπάρχει σχολή για ότι κάνουμε εδώ – είναι περισσότερο μια μακρόχρονη μαθητεία. Ο κάθε ένας από εμάς μαθαίνει από τον προκάτοχό του με πρώτο δάσκαλο τον Dave Olsen.
Μερικές φορές, δεν ξέρω πως τα καταφέρνουμε. Αλλά τώρα είναι η δική μου σειρά να διασφαλίσω ότι ο Espresso Roast παραμένει πιστός στην ένδοξη ιστορία του. Και πως ξέρω ότι το πετυχαίνουμε αυτό; Μόνο όταν ο Dave επισκέπτεται την αίθουσα γευσιγνωσίας / δοκιμών, φτιάχνει μια δόση espresso, τον πίνει και μας λέει ότι έχουμε πετύχει την ίδια απαράμιλλη γεύση του.
Δεν έχει σημασία πόσες φορές έχουμε κερδίσει την έγκριση του Dave, όποτε έρχεται στην αίθουσα γευσιγνωσίας με πιάνει απίστευτο άγχος. 



Από τον Antony Carrol, Senior Manager, Coffee Quality




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ CARAMEL MACCHIATO ΟΠΩΣ ΣΤΑ STARBUCKS

Cold Brew ή Iced Americano

Συνταγή για Café au Lait με καραμέλα και αλάτι