Τι συμβαίνει με τον Καφέ μου;



ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΦΕ, ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ






Όσον αφορά τον καφέ, η σωστή παρασκευή είναι αποτελεί η μισή μάχη. Ακόμη και ποιοτικοί καλά καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ μπορεί να έχουν πικρή μοίρα όταν παρασκευάζονται με λάθος τρόπο. Το κλειδί επιτυχία για μία τέλεια κούπα καφέ βρίσκεται στις εξής τέσσερις βασικές αρχές: αναλογία, νερό, άλεσμα και φρεσκάδα. 

ΑΝΑΛΟΓΙΑ

Η αναλογία αλεσμένου καφέ και κατάλληλης ποσότητας νερού δίνει τη δυνατότητα στη γεύση του καφέ να αναδυθεί και να έχουμε μια πλούσια, αρωματική και ισορροπημένη κούπα καφέ. Χρησιμοποιώντας λίγο καφέ θα καταλήξετε με μια πικρή κούπα καφέ. Αν χρησιμοποιήσετε πολύ καφέ, θα έχετε μία κούπα με νερωμένο και αδύναμο καφέ και αρκετές φορές με ξινή γεύση.

 

Συμβουλή Ι:  Συνιστούμε να χρησιμοποιείτε 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένο καφέ (10 γρ.) για κάθε 180 ml νερού.
 Συμβουλή ΙΙ: Αν θέλετε ο καφές σας να είναι πιο ελαφρύς, χρησιμοποιήστε την ίδια αναλογία που αναφέρεται πιο πάνω και αραιώστε τον με ζεστό νερό. Με αυτόν τον τρόπο, έχουν εξαχθεί  τα καλύτερα αρώματα και γεύση από τους κόκκους καφέ. 
ΝΕΡΟ

Το 98% του καφέ αποτελείται από νερό, οπότε το νερό που χρησιμοποιείτε πρέπει να είναι φρέσκο για να δημιουργήσει και αυτό με τη σειρά του μία γευστική κούπα καφέ.

Συμβουλή Ι: 
Χρησιμοποιείστε κρύο, φρέσκο νερό και βράστε το περίπου στους 90°-96°C
 Συμβουλή ΙΙ: Το φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο νερό είναι το καλύτερο για την παρασκευή καφέ. Αποφύγετε το αποσταγμένο και το μεταλλικό νερό.
  • Το αποσταγμένο νερό είναι πολύ καθαρό και θα βγάλει προς τα έξω όλη την πικρή γεύση του καφέ
  • Το μεταλλικό νερό θα βγάλει τις δικές του γεύσεις αποσπώντας την προσοχή από την γεύση του ίδιου του καφέ
ΑΛΕΣΜΑ

Το άλεσμα βοηθά στο να καθοριστεί πόση ώρα θα είναι σε επαφή ο καφές με το νερό και αντίστοιχα πόση γεύση θα εξάγεται από τον καφέ. Πολύ λεπτοκομμένος καφές έχει ως αποτέλεσμα πικρό καφέ. Χοντροκομμένος καφές  έχει ως αποτέλεσμα για ξινό και ποώδη σε γεύση καφέ. 
Συμβουλή Ι:  Το κατάλληλο άλεσμα καθορίζεται από την εκάστοτε μέθοδο παρασκευής καφέ:
  •  χοντροκομμένος για καφετιέρα γαλλικού τύπου / με έμβολο (υφή σαν αλάτι kosher)
  • μέτρια αλεσμένος για καφετιέρα φίλτρου με επίπεδο πάτο (υφή σαν καλαμποκάλευρο)
  • λεπτοκομμένος για καφετιέρα με κωνοειδή φίλτρο (υφή σαν επιτραπέζιο αλάτι)
  • πολύ λεπτοκομμένος για espresso (υφή σαν ζάχαρη άχνη)

Συμβουλή ΙΙ: Αλέστε λίγο πριν την παρασκευή καφέ για να διατηρηθεί η γεύση του καφέ. Οι ολόκληροι κόκκοι καφέ έχουν μικρότερη επιφάνεια και ως εκ τούτου μικρότερη έκθεση σε αέρα.

ΦΡΕΣΚΑΔΑ

Η γεύση του καφέ ελαττώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να προστατεύεται από το φως, τη θερμότητα, το κρύο, άλλα τρόφιμα και την υγρασία.
Συμβουλή Ι:  Ποτέ μην αποθηκεύετε  καφέ στο ψυγείο ή τον καταψύκτη.  Και αυτό γιατί σε αυτές τις συσκευές η υγρασία συμπυκνώνεται στον καφέ κάθε φορά που ανοίγονται, αποσπώντας με αυτόν τον τρόπο την γεύση και τα αρώματά του. 

Πριν την παρασκευή καφέ: Αποθηκεύστε τον καφέ σε μια αεροστεγής συσκευασία (η συσκευασία FlavorLock™ είναι ιδανική) η οποία δεν επιτρέπει καμία επαφή με φως. Αφού ανοίξετε τη συσκευασία, θα πρέπει να αποθηκευτεί σε αεροστεγές και αδιαφανές δοχείο και να  καταναλωθεί μέσα σε μια εβδομάδα.
Μετά την παρασκευή καφέ: Διατηρήστε τον καφέ μέσα σε μία μονωμένη καράφα για 30 λεπτά και μην τον ξαναζεστάνετε.

Συμβουλή ΙΙ: Μη ανοιγμένες συσκευασίες κόκκων καφέ θα διατηρηθούν μέσα στις FlavorLock™ συσκευασίες μας για 34 εβδομάδες. Για την καλύτερη δυνατή γεύση, χρησιμοποιήστε τον καφέ μέσα σε μία εβδομάδα από το άνοιγμα της συσκευασίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ CARAMEL MACCHIATO ΟΠΩΣ ΣΤΑ STARBUCKS

Cold Brew ή Iced Americano

Συνταγή για Café au Lait με καραμέλα και αλάτι