Rwanda: An Origin Trip (part 2)

ΤΟ ΔΩΡΟ ΜΙΑΣ ΑΓΕΛΑΔΑΣ. ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 


Μερικές φορές μια απλή πράξη μπορεί να σας κόψει την ανάσα.Το ανθρώπινο πνεύμα 

μπορεί να είναι μια εκπληκτική δύναμη, βοηθώντας ,γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.

Η τελετή αγελάδων στο συνεταιρισμό Dukundekawa την πρώτη μέρα στη Ρουάντα ήταν για

μένα μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές του ταξιδιού Starbucks Origin Experience.


Το 2010, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Starbucks, Howard Schultz, επισκέφθηκε τους αγρότες 
στη Dukundekawa κατά τη διάρκεια δύσκολων περιόδων. Ρώτησε τι διαφορά μπορεί να κάνει
η Starbucks στην κοινότητα. Μια γυναίκα φώναξε ότι θα ήθελε μια αγελάδα. Θα μπορούσε να δώσει στην οικογένειά της πολύτιμο γάλα και να την βοηθήσει να γονιμοποιήσει τις καλλιέργειές της, καθώς και να προσφέρει εισόδημα από το υπερβολικό γάλα, το οποίο θα μπορούσε να πουλήσει.Την επόμενη χρονιά, η Starbucks έδωσε μια σειρά αγελάδων στην κοινότητα και τα τελευταία 7 χρόνια έχουν παρασχεθεί 52 αγελάδες. Λόγω της αναπαραγωγής, ο αριθμός αυτός έχει επεκταθεί σε πάνω από 200 αγελάδες σε αυτήν την περιοχή. Στο ταξίδι μας επισκεφθήκαμε έναν τοπικό αγρότη που είχε λάβει αγελάδα μέσω του προγράμματος πριν από μερικά χρόνια. Το υγιές θηρίο του στεγαζόταν σε ένα υπόστεγα δίπλα στο σπίτι του, φαινόταν πολύ ικανοποιημένο και πρόθυμο να φάει πολλά από τα πράσινα φυτά που του παρείχαν.



Μας μίλησε για την επίδραση που είχε η αγελάδα στην οικογένειά του. Η πρωτεΐνη που παρείχε. Πώς γονιμοποίησε τις εγκαταστάσεις του καφέ. Περιέγραψε πώς πώλησε το υπερβολικό γάλα μέσω του συνεταιρισμού, το οποίο βοήθησε να αγοράσει ρούχα, τρόφιμα και παιχνίδια για τα παιδιά του. Πληρώνει για την υγειονομική περίθαλψη για την οικογένειά του. Δίδαξε την ευθύνη στα παιδιά του όταν έπρεπε να το φροντίσουν. 
Όλα από μια αγελάδα.
Το σπίτι του είχε μια ισχυρή κυματοειδή στέγη λόγω της αγελάδας. Την είχε ζωγραφίσει πρόσφατα μετά την πώληση του γάλακτος. Είχε μια καινούργια πόρτα, χάρη στην Daisy του.
Ως απόδειξη της εκτίμησής μας για το χρόνο και την ιστορία του, η ομάδα του Starbucks προίκισε τον αγρότη κάποια δώρα για την αγελάδας -σπρέι για τα  τσιμπούρια και μια υγιεινή θεραπεία για να γλείφει - σαν ένα μεγάλο γλυκό που αρέσει πραγματικά στην αγελάδα!

Όταν μια αγελάδα είναι έγκυος, υπάρχει ευθύνη το μοσχάρι με τα οφέλη να πάνε σε μια άλλη οικογένεια μέσα στην κοινότητα. Αυτό πρέπει να είναι για μια οικογένεια διαφορετικής εθνικότητας, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι. Στη συνέχεια λαμβάνουν το μοσχάρι για να ξεκινήσουν το δικό τους ταξίδι τους. Όταν ζεις σε μια μικρή κοινότητα όπως η Dukundekawa, είναι πολύ πιθανό η οικογένεια που θα περάσει ο μόσχος να έχει κάποια σύνδεση γενοκτονίας με τη δική σας. Μπορεί να ήταν θύμα ή θύτης.
Τα ονόματα των παραληπτών αντλήθηκαν από ένα καπέλο και η τελετή έλαβε χώρα, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του συνεταιρισμού , συνοδευόμενο από τον τοπικό κτηνίατρο με το καθαρότερο λευκό παλτό που θα δείτε ποτέ.

Το  μοσχάρι παραδόθηκε και μια ζεστή αγκαλιά ανταλλάχθηκε μεταξύ των οικογενειών, αγκαλιάζοντας τη διαδικασία συμφιλίωσης, επιδεικνύοντας την επιθυμία να συγχωρήσει και να προχωρήσει μαζί.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι υπέροχες κυρίες του συνεταιρισμού τραγουδούσαν πάλι, με τον ηγέτη  τους  λυρικά να αποφασίζει για τα ονόματα των 3 μόσχων που παραδόθηκαν. Είναι κοινό να χρησιμοποιούνται ονόματα τοπικού κοινού για την ονομασία.
 Υπάρχει υποχρέωση για τον δωρητή να στηρίξει τον νέο ιδιοκτήτη, βοηθώντας τον να καταλάβει πώς να φροντίσει για το νέο μοσχάρι του. Σημαίνει ότι ένας δεσμός μεγαλώνει μεταξύ των δύο οικογενειών για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της αγελάδας και των φιλικών σχέσεων.

Η πραγματοποίηση αυτής της τελετής ήταν συγκινητική και με έκανε να σκεφτώ πώς θα αισθανόμουν αν ήμουν στην θέση τους. Θα μπορούσα να αγκαλιάσω κάποιον που έβλαψε την οικογένειά μου; Πώς θα μπορούσα πραγματικά να κοιτάξω κάποιον στα μάτια;
Το ανθρώπινο πνεύμα είναι ισχυρό στους λόφους της Ρουάντα, καθώς οι οικογένειες συνεχίζουν να θυμούνται το παρελθόν τους και να αγκαλιάζουν το μέλλον.
Μας ζητήθηκε να συνοψίσουμε τη μέρα μας από τον συνεταιρισμό με μια λέξη κατά την επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Χαίρομαι που δεν μου ζητήθηκε η πρώτη  σκέψη που  μου ήρθε στο μυαλό μου ("Mooving"), αλλά δύο άτομα από την πιο ταλαντούχα ομάδα μας το συνοψίζουν τέλεια:

 Η «Πρόκληση» από τον Simon - όχι μόνο το να καλλιεργείς καφές είναι δύσκολο αλλά και η ζωή είναι τόσο δύσκολη, αλλά η παράδοση μιας αγελάδας σε κάποιον που πριν από 24 χρόνια ήταν ο εχθρός σας είναι αξιοσημείωτο.

Η «Χάρη» από τη Laura - ο τρόπος με τον οποίο οι γυναίκες και οι άνδρες της Dukundekawa αποδεικνύουν ότι το ανθρώπινο πνεύμα τους είναι εμπνευσμένο. Ανεξάρτητα από το τι τους έριξε η ζωή, μπορούν να πάρουν τον εαυτό τους, να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον και να προχωρήσουν με αξιοπρέπεια.

Η δήλωση αποστολής Starbucks είναι «Να εμπνεύσει και να καλλιεργήσει το ανθρώπινο πνεύμα - ένα άτομο, ένα φλιτζάνι καφέ και μια γειτονιά κάθε φορά».


H τελετή αγελάδων που η Starbucks βοηθά  υποστηρίζοντας αυτή τη διαδικασία, ίσως χωρίς ένα φλυτζάνι, αλλά κατευθείαν στην καρδία των συναισθημάτων.



Παναγιώτης Σπυρόπουλος 

Starbucks Coffee Ambassador


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ CARAMEL MACCHIATO ΟΠΩΣ ΣΤΑ STARBUCKS

Cold Brew ή Iced Americano

Συνταγή για Café au Lait με καραμέλα και αλάτι