Τελικός Starbucks Barista Championship 2018


Όταν η αγάπη, το πάθος, οι γνώσεις και το μεράκι μετουσιώνονται σε δεξιοτεχνία
…κερδίζουν όλοι!

Την Παρασκευή 15 Ιουνίου, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τον τελικό του φετινού Starbucks Barista Championship της χώρας μας και να δούμε από κοντά 5 Coffee Masters να ξεδιπλώνουν το πάθος, τις γνώσεις και την δεξιοτεχνία τους για τον καφέ μέσα από μια σειρά δοκιμασιών (από γευσιγνωσία και παρασκευή καφέ, Latte Art μέχρι ανάδειξη των γνώσεών τους και της μεταδοτικότητας τους) που έκριναν τον τελικό νικητή. 


Νικητής για φέτος ο Δημήτρης από το κατάστημα της Μυκόνου που συμμετείχε μαζί με τους Ελισάβετ (κατάστημα Κοραή), Μπάμπη (κατάστημα Γλυφάδας - Λαμπράκη), Αμαλία (κατάστημα Βριλήσσια) και την Αθηνά (κατάστημα Ανδρόγεω).



Όλοι τους κέρδισαν την αμέριστη προσοχή και αγάπη μας!

Ο νικητής, Δημήτρης Ασλανίδης μας είπε σχετικά με την διοργάνωση:

Η διοργάνωση Starbucks Barista Championship 2018  ήταν μια μοναδική και ανεκτίμητη εμπειρία για μένα. Αποτελώντας μέλος της οικογένειας Starbucks για εννέα μόνο μήνες, είχα την ευκαιρία να ψάξω και να μάθω πολλά πράγματα μέσα από αυτόν τον διαγωνισμό. Αυτή η διαδικασία, ενίσχυσε την θέλησή μου να μάθω ολοένα και περισσότερο τι διαφοροποιεί την Starbucks από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία του κλάδου. Έμαθα για την ποιότητα, τις χώρες προέλευσης των καφέδων μας και, τέλος, για τις ηθικές διαδικασίες που ακολουθεί η Starbucks, υποστηρίζοντας τις κοινότητες χαμηλού εισοδήματος, προσπαθώντας να καταστήσει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για όλους. Είναι γεγονός ότι έβαλα τον εαυτό μου σε μια διάθεση να επεκτείνω τους ορίζοντες γνώσης μου, με αποτέλεσμα να ανακαλύψω τον κόσμο του καφέ, από την ημέρα «Α» που φυτεύουμε τα καφεόδεντρα έως την ημέρα «Ω» που δημιουργούμε την τέλεια δόση espresso. (Έτσι θα ήμουν νικητής ούτως ή άλλως).

Παράλληλα, ο διαγωνισμός μου επέτρεψε να έρθω πιο κοντά και να καταλάβω την αποστολή της εταιρείας μας "Να εμπνεύσει και να καλλιεργήσει το ανθρώπινο πνεύμα - ένα άτομο, ένα φλιτζάνι και μια γειτονιά τη φορά".

Αποτέλεσε την έμπνευσή μου για να εκφράσω τον εαυτό μου και να συνδεθώ με το ακροατήριο. Για να είμαι ειλικρινής, ο διαγωνισμός Starbucks Barista Championship, είναι το καλύτερο κίνητρο για να ξεπεράσεις τους φόβους και τους δισταγμούς σου να μιλάς μπροστά στους ανθρώπους. Παρά την πίεση και το άγχος. Σε αυτό το σημείο, η σκηνή είναι δική μας και φτάνουμε στα όριά μας για να δώσουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε.

Τέλος, ο διαγωνισμός Starbucks Barista Championship ήταν ο ιδανικός τρόπος για να γνωρίσω νέους partners από διαφορετικά καταστήματα από όλη την Ελλάδα, να μοιραστώ εμπειρίες και να διασκεδάσουμε όλοι μαζί.



Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τον φετινό τελικό μέσα από την σκοπιά και προσωπική εμπειρία των μελών της κριτικής επιτροπής:


Στις 15 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε φέτος ο τελικός του Barista Championship της Ελλάδος και ήμουν πιστή στο ραντεβού μου από τη θέση του κριτή.

Ένας θεσμός ορόσημο για την εταιρεία μας αφού κάθε χρόνο η συμμετοχή είναι καθολική τόσο από νέους όσο και από partner που φορούν την πράσινη ποδιά για περισσότερο καιρό. 

Εμπνευσμένα coffee tastings, latte art με υπέροχα σχέδια και ενδιαφέρον πληροφορίες για τον κόσμο του καφέ είναι μόνο λίγα από όσα μας πρόσφεραν οι διαγωνιζόμενοι!

Οι πέντε barista που έφτασαν μέχρι τον τελικό μας χάρισαν στιγμές που θα θυμόμαστε για πολύ καιρό με χαρά & συγκίνηση.

Τέλος θα ήθελα να πω ένα ειλικρινές ευχαριστώ σε όσους παραβρέθηκαν, θυμίζοντάς μας πως στα Starbucks είμαστε μια ομάδα, μία οικογένεια.
Καλλιόπη Ζαρωτιάδου



Όταν μία διοργάνωση έχει επίκεντρο το πάθος για τον καφέ, το μεράκι, την τέχνη την πραγματική αγάπη για αυτό που κάνουμε τότε η ταυτότητα της μπορεί να είναι μόνο μία : Starbucks Barista Championship.

Φέτος απολαύσαμε πρωτότυπες ιδέες με επίκεντρο τον καφέ, γνήσια χαμόγελα και πραγματικό ενδιαφέρον από τους διαγωνιζόμενους.

Η δημιουργικότητα και η τέχνη είναι απεριόριστες σαν έννοια, η αγάπη και το μεράκι είναι αρετές που αναδεικνύουν την προσωπικότητα του κάθε υποψηφίου.

Ήταν τιμή μου που συμμετείχα σε αυτή την γιορτή του καφέ.
Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες για την προσπάθεια που κατέβαλλαν!!
Πέτρος Αδανάλης



Barista Championship ένας διαγωνισμός που για δεύτερη χρονιά μου έδωσε την δυνατότητα να βιώσω μια συναρπαστική εμπειρία!

Η χαρά και ο ενθουσιασμός ήταν τα δύο κύρια συναισθήματα βλέποντας τους διαγωνιζόμενους να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Κατά την διάρκεια του τελικού είδα τις αξίες που διέπουν την φιλοσοφία της Starbucks να αντικατοπτρίζονται στους πέντε finalist, γεγονός που έκανε το έργο των κριτών ακόμα πιο δύσκολο.

Όμορφες στιγμές, ειλικρινή χαμόγελα και η ευγενής άμιλλα είναι όσα κρατάω μέχρι το επόμενο Barista Championship!
Μαρία Πρεβεζάνου

Έχοντας συμμετάσχει τον προηγούμενο χρόνο σαν διαγωνιζόμενος στον συγκεκριμένο διαγωνισμό τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα, ένιωσα το άγχος το των διαγωνιζόμενων ξέροντας  εν μέρει τι μπορεί να σκέφτονται. Αλλά και ως μέλος της Κριτικής Επιτροπή ςτο βάρος που θα είχε η απόφαση μας.

Για έμενα όλοι οι συμμετέχοντες είναι νικητές αφού όλοι τους μας έδειξαν ότι μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε τεράστια άλματα όντας ενωμένοι.

Συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν!
Παναγιώτης Σπυρόπουλος




Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Όλοι οι συμμετέχοντες κατάφεραν να μεταδώσουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, την αγάπη τους για τον καφέ, και να ανταγωνιστούν διατηρώντας το ομαδικό τους πνεύμα, με κέφι, ενθουσιασμό και επαγγελματισμό.
 Άντζελα Σταματιάδου, food editor του Αθηνοράματος



Είναι ωραίο να μοιράζεσαι μια κούπα καφέ με ανθρώπους και να μιλάς μαζί τους γύρω από αυτή. Είναι επίσης ωραίο να συναντάς ανθρώπους που αγαπούν σαν και εμένα τον καφέ και «παθιάζονται» για αυτόν. Απολαμβάνω αυτές τις συζητήσεις ακόμα και αν πολλές φορές μπορεί να διαφωνούμε –άλλωστε έτσι δεν γίνονται πιο ενδιαφέρον τα πράγματα; Και είναι ακόμα πιο όμορφα όταν αυτές οι συζητήσεις γίνονται σε ένα όμορφο, ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον.Κάπως έτσι ένιωσα όταν βρέθηκα στα Starbucks στην πλατεία Κοραή. Αυτή την φορά όχι με την ιδιότητα του πελάτη αλλά με εκείνη του κριτή. Ναι, για το Starbucks barista Championship. Πέντε επιδέξιοι baristi θα έπαιρναν μέρος στην τελική φάση του διαγωνισμού που διοργανώνει κάθε χρόνο η εταιρεία και στέλνει τον νικητή στον Παγκόσμιο τελικό που φέτος θα γίνει στο Άμστερνταμ. Τον ρόλο του κριτή δεν τον έχω συνηθίσει, λίγες φορές έχω βρεθεί στην ίδια θέση. Θα ήθελα πολύ να ήμουν από την μεριά μαζί με τους πέντε διαγωνιζόμενους (την Ελισάβετ, την Αθήνα, την Αμαλία, τον Μπάμπη και τον Δημήτρη) και να «παίζω» με τον μαγικό κόκκο του καφέ. Όμως αλλιώς τα έφερε η μοίρα και για «κακή» τους –ή καλή τους- τύχη ήμουν από την άλλη πλευρά του τραπεζιού και δοκίμαζα τους καφέδες που έφτιαχναν.Η διαδικασία είχε πολύ καφέ, όχι ότι με «χάλασε» αυτό. Αντίθετα. Είχε και πολύ κουβέντα. Είχε και φυσικά και πολύ άγχος- όχι από μεριάς μου. Ήταν όμορφα, διασκεδαστικά. Ήταν… Starbucks! Δηλαδή φιλόξενα, ζεστά και χαλαρά. Αυτό που εκτός από τον καφέ, προσφέρει η Starbucks. Σαν να ήμουν στο σπίτι με φίλους και να ψηφίζαμε τον καλύτερο καφέ. Όμως, θα έπρεπε να διαλέξουμε έναν νικητή και το κάναμε. Ο Δημήτρης Ασλανίδης φαίνεται ότι μας έπεισε περισσότερο και είναι εκείνος που θα ταξιδέψει στο Άμστερνταμ. Ο Δημήτρης λοιπόν έδωσε την εντύπωση ότι αγαπά αυτό που κάνει και χαίρεται που είναι μέρος της οικογένειας του Starbucks. Με αυτό δεν θέλω να πω ότι οι υπόλοιποι baristi δεν το έδειξαν εξίσου όμως η αποφασιστικότητα του, η ετοιμολογία του και το χαμόγελο του –παρά το άγχος του- τον έκαναν να ξεχωρίσει. Πολλά συγχαρητήρια Δημήτρη και καλή επιτυχία στο Άμστερνταμ!
Βασίλης Δημαράς, Food & Coffee Εditor 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ CARAMEL MACCHIATO ΟΠΩΣ ΣΤΑ STARBUCKS

Cold Brew ή Iced Americano

Συνταγή για Café au Lait με καραμέλα και αλάτι