Το μέλλον της καλλιέργειας είναι η ίδια η καλλιέργεια


Το μέλλον της καλλιέργειας είναι η ίδια η καλλιέργεια

Γιατί η βιωσιμότητα είναι καλή για τους ανθρώπους, τον πλανήτη και την κερδοφορία
Στη δουλειά μου, συχνά με ρωτάνε τι σημαίνει πραγματικά καλλιέργεια καφέ με ηθικές διαδικασίες. Κατά βάση, σημαίνει η διασφάλιση ότι ο καφές καλλιεργείται με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνει καλό στους ανθρώπους  και τον πλανήτη. Αυτό συνεπάγεται ότι οι πελάτες παίρνουν υψηλής ποιότητας καφέ και επειδή έχει καλλιεργηθεί μέσα διαδικασίες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε αυτού του επιπέδου τον καφέ για πάρα πολλά χρόνια.
Η ιδέα είναι απλή: Υγιείς κοινότητες καλλιεργούν βιώσιμο καφέ. Στην πράξη είναι πολύπλοκο. Το 1998 συνεργαστήκαμε με τον Οργανισμό Conservation International (CI) για να μας βοηθήσει. Μαζί δημιουργήσαμε τις Εφαρμογές C.A.F.E. (Εφαρμογές Ισοτιμίας Καφέ και Καλλιεργητή) που αποτελούν οδηγίες κοινωνικής ευθύνης γύρω από την αγορά του καφέ. Εκείνη την εποχή, ήταν ένας από τους πρώτους ολοκληρωμένους οδηγούς προτύπων βιωσιμότητας του κλάδου, με πιστοποίηση από ειδικούς ανεξάρτητου τρίτου μέρους.
Επιλέξαμε να δημιουργήσουμε το δικό μας πρόγραμμα για πολλούς λόγους. Οι υπάρχουσες πιστοποιήσεις δεν είχαν απαραίτητα την ποιότητα ως προϋπόθεση και αυτό ήταν απαραίτητη προϋπόθεση  για εμάς. Επίσης, αγοράζουμε καφέ από διαφορετικά μέρη, από μεγάλα κτήματα, μη οργανωμένους κατόχους μικρών εκτάσεων, μικροκαλλιεργητές και αγρότες όλων των ειδών. Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι το πρόγραμμά μας ταιριάζει με όλες τις σχέσεις που έχουμε με κάθε είδους αγρότες.
Ο ρόλος του Οργανισμού Conservation International ήταν καθοριστικός και μας βοήθησε να το κάνουμε πράξη αυτό το πρόγραμμα. Μας πρόσφεραν γνώση και εξειδίκευση σε θέματα όπως: διατήρηση και βιοποικιλότητα και αποψίλωση δασών. Η Starbucks γνωρίζει καλά την ποιότητα των κόκκων καφέ και την αποδοτική καλλιέργειά τους, αλλά ο Οργανισμός CI κατανόησε πως η βιώσιμη καλλιέργεια καφέ θα μπορούσε να αποτελεί μέρος της λύσης  σημαντικών θεμάτων όπως η κλιματική αλλαγή και η αποψίλωση δασών.
Η ιδέα είναι απλή: Υγιείς κοινότητες καλλιεργούν βιώσιμο καφέ.

Σε αυτό το πρόγραμμα και οι προμηθευτές μας διαδραματίζουν έναν πραγματικά ουσιαστικό ρόλο στην υιοθέτηση των Εφαρμογών C.A.F.E. από τους αγρότες.  Είναι κάθε μέρα στις καλλιέργειες και διαθέτουν ομάδες που συνεργάζονται με τους δικούς μας αγρονόμους όσον αφορά σε τεχνική υποστήριξη, ώστε να  μεταδώσουν τη γνώση τους και να βελτιώσουν τη ζωή των καλλιεργητών καφέ.
Η πιστοποίηση των Εφαρμογών C.A.F.E. δεν επιβεβαιώνει απλά την υιοθέτηση βιώσιμης αγρονομίας, αλλά παράλληλα διασφαλίζει ότι οι καλλιεργητές καφέ, οι οικογένειες και οι κοινότητές τους υποστηρίζονται  και βελτιώνονται τα μέσα διαβίωσής τους. Αυτό ακριβώς, είναι το νόημα της προμήθειας καφέ μέσα από ηθικές διαδικασίες, ένα πρόγραμμα πιστοποίησης, βασισμένο στην έννοια της συνεχούς βελτίωσης σε όλα τα επίπεδα.



Το ταξίδι μας
Το 2008 ανακοινώσαμε έναν στόχο:  Το 2015 να πληρούν όλα τα είδη καφέ μας τις προδιαγραφές μας για 100% προμήθεια καφέ μέσα από ηθικές διαδικασίες.
Ένας ιδιαίτερα τολμηρός στόχος, καθώς αυτό που τον κάνει πραγματικά αξιέπαινο είναι οι περιστάσεις κάτω στις οποίες τέθηκε αυτή η δέσμευση.
Το 2008 δεν ήταν η καλύτερη περίοδος στην ιστορία της εταιρίας μας. Η τιμή της μετοχή μας ήταν σε χαμηλά επίπεδα, η απόδοση της εταιρίας δεν ήταν ισχυρή και ήμασταν σε μια περίοδο που επαναξιολογούσαμε  ότι κάναμε: Από τον τρόπο με τον οποίο προσφέραμε μια κούπα καφέ στους πελάτες μας μέχρι των πως διαχειριζόμασταν τους συνεργάτες (εργαζομένους) μας και τελικά ποια ήταν η φιλοσοφία της εταιρίας μας.

Ο Καφές αποτελεί την ζωή και την κληρονομιά μας.
Από τη δυσκολία των οικονομικών προκλήσεων προέκυψε ένα σαφές όραμα. Θεμελιώδες για αυτό το όραμα αποτέλεσε η ιδέα ότι δεν θα περιμέναμε από άλλους να λύσουν τα προβλήματα που επηρέαζαν την εταιρία μας. Είτε επρόκειτο για καλλιέργειες καφέ, κοινωνικά ζητήματα, οικονομικά ή περιβαλλοντικά θέματα, θα καθορίζαμε τη δική μας πορεία.  Λαμβάνοντας αυτό υπόψη μας, προχωρήσαμε για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις ακόμη και να μπούμε σε «άβολές» και δύσκολες περιοχές.
Ο Καφές είναι η ζωή και η κληρονομιά μας. Σε μια εποχή που όλα φαινόντουσαν να πηγαίνουν λάθος – αποφασίσαμε να  πούμε «Θα μεγαλώσουμε. Μπορεί να είναι δύσκολη περίοδος τώρα, αλλά θα αναπτυχθούμε ακόμη περισσότερο και χρειαζόμαστε καφέ για να το κάνουμε αυτό.»  Επενδύσαμε στον καφέ σε βάθος χρόνου και κάθε μέρα βιώνουμε το αλυσιδωτό αποτέλεσμα αυτής μας της απόφασης σε όλο τον κόσμο.


Η ιστορία δύο καλλιεργειών καφέ
Όταν βλέπετε μια συσκευασία κόκκων καφέ στα καταστήματά μας, βλέπετε ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο συσκευασμένο τελικό προϊόν. Αυτό που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι αυτό που περιέχει η συσκευασία και το ταξίδι αυτών των κόκκων καφέ. Κάθε συσκευασία καφέ ξεκινά από μια οικογένεια.
Πριν από κάποιους μήνες ήμουν στη Γουατεμάλα. Εκεί υπήρχαν δύο αδέλφια που είχαν φάρμες καφέ κυριολεκτικά η μία δίπλα στην άλλη. Μπορούσες απλά να περπατήσεις από την μία φάρμα στην άλλη. Η έμπρακτη απόδειξη της υιοθέτησης των Εφαρμογών C.A.F.E. δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη. Ο ένας αδελφός λειτουργούσε την φάρμα του βάσει των οδηγιών των Εφαρμογών C.A.F.E.  με όμορφα καφεόδεντρα, ενώ ο άλλος αδελφός χωρίς και δυστυχώς όλα τα φύλλα των δέντρων του είχαν πεθάνει.
«Εναπόθεσα όλες τις ελπίδες μου σε αυτές τις οδηγίες καθώς έχω τρία μικρά στόματα να ταΐσω καθημερινά».
Αυτό που είχε συμβεί είναι η la roya, κοινώς η σκουριά. Μια ασθένεια που προκαλείται από έναν μύκητα και επιδρά στα φύλλα των καφεόδεντρων. Από τη στιγμή που ξεκινά η ασθένεια αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταματήσει.
Στάθηκα δίπλα στον αδελφό που είχε υιοθετήσει τις Εφαρμογές C.A.F.E. σε μια απότομη λασπώδη πλαγιά, ανάμεσα σε υγιή δέντρα, κοιτώντας  τη διπλανή κατεστραμμένη καλλιέργεια του αδελφού του. Τον κοίταξα και τον ρώτησα: «Γιατί;»
Μου είπε: «Εναπόθεσα όλες τις ελπίδες μου σε αυτές τις οδηγίες καθώς έχω τρία μικρά στόματα να ταΐσω καθημερινά».
Αυτό πραγματικά με ταρακούνησε. Συνειδητοποίησα ότι πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από τον καφέ ως πρώτη ύλη και προϊόν.  Πρόκειται για οικογένειες και κοινότητες που λειτουργούν ως διαχειριστές και φροντιστές του περιβάλλοντος. Ένα περιβάλλον που χρειάζεται απεγνωσμένα την βοήθειά τους για την προστασία και διαφύλαξή του.


Η αποστολή απέτυχε και αυτό είναι που πραγματικά έχει σημασία
Το 2008 πιστέψαμε ότι σε κάποια χρονική στιγμή μέσα στο 2015 κάθε μεμονωμένο συμβόλαιο προμήθειας καφέ μας θα είχε ενεργή πιστοποίηση των Εφαρμογών C.A.F.E..
Αυτό δεν συνέβη και εδώ θα μάθετε το γιατί.
Σύμφωνα με την Ομάδα μας Προμήθειας Καφέ, το 99% του καφέ που έχουμε αγοράσει, έχει καλλιεργηθεί, αγοραστεί και πωληθεί με υπευθυνότητα και ήθος σύμφωνα με τις Εφαρμογές C.A.F.E.. Εξακολουθούμε να προσπαθούμε να φτάσουμε στο 100%. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτό το επίτευγμα, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να καταλάβουμε όλοι μας ότι εξαρχής ο στόχος είχε τεθεί κατά κύριο λόγο για τους ανθρώπους από το ποσοστό ως αριθμός.
Αυτό το τελευταίο 1% για να φτάσουμε στο 100% σημαίνει ότι είμαστε αφοσιωμένοι σε περιοχές και θέματα για τα οποία πρέπει να γίνει σημαντική δουλειά. Ένα παράδειγμα είναι το Ανατολικό Κονγκό. Από το 2014 αγοράζουμε καφέ από αυτή την περιοχή που έχει διαλυθεί από τον πόλεμο. Είναι σαφές ότι οι αγρότες στο Ανατολικό Κονγκό δεν έχουν την απαραίτητη υποδομή για έχουν πιστοποιηθεί ότι ακολουθούν τις Εφαρμογές C.A.F.E. μέσα στο 2015.
Αγοράζουμε αυτόν τον εξαιρετικό καφέ όχι μόνο για να τον μοιραστούμε με τους πελάτες μας, αλλά επίσης γιατί πιστεύουμε ότι πηγαίνοντας σε μέρη όπως αυτά, μας βοηθά στο να κάνουμε πράξη τη δέσμευση που θέσαμε το 2008. Η υγεία και ευημερία των κοινοτήτων καλλιεργητών καφέ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής μας της δέσμευσης. Πιστεύουμε επίσης ότι μια μέρα θα αποτελέσουν μέρος του προγράμματος πιστοποίησης και θα συνεργαστούμε μαζί τους για αυτόν τον σκοπό.


Μεγάλος καφές
Το 2004 αγοράζαμε περίπου 18 εκατομμύρια κιλά καφέ με πιστοποίηση των Εφαρμογών C.A.F.E.. Σήμερα, αγοράζουμε  περίπου 272 εκατομμύρια κιλά καφέ και αναμένεται να διπλασιαστεί ο αριθμός αυτός στο μέλλον.  181 εκατομμύρια κιλά καφέ δεν είναι αμελητέα ποσότητα, αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% της παγκόσμιας ετήσιας παραγωγής. Η δυνατότητα να βοηθήσουμε τους δικούς μας καλλιεργητές καφέ μέσω των Εφαρμογών C.A.F.E. είναι γεγονός, απλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε εκεί.
Η επίτευξη του οροσήμου του 99% του καφέ των Starbucks να πληρούν τις προδιαγραφές της για προμήθεια καφέ μέσα από ηθικές διαδικασίας, είναι ότι το καλύτερο για τους περισσότερους από 300 χιλιάδες καλλιεργητές καφέ που συνεργαζόμαστε. Τα οφέλη για αυτούς τους καλλιεργητές καφέ και τις κοινότητές τους είναι πραγματικά και απολύτως χωρίς προηγούμενο.
Ο στόχος είχε εξαρχής τεθεί για τους ανθρώπους και όχι για το ποσοστό ως ένας αριθμός.
Αλλά υπάρχουν 25 εκατομμύρια καλλιεργητές  καφέ σε όλον τον κόσμο. Αν μπορούμε να μοιραστούμε όσα μάθαμε με όλες αυτές τις κοινότητες και τους βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσουν πως όλοι κερδίζουν από την βελτίωση του προϊόντος τους  και την οικονομική τους σταθερότητα προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον όπου ο καφές καλλιεργείται.
Κάνουμε περισσότερα  από ότι είναι δυνατόν να γίνει στο παρελθόν, για τις κοινότητες των καλλιεργητών καφέ σε όλον τον κόσμο, και με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε ότι βασικά προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν ένα βιώσιμο θεμέλιο για τις αναπτυσσόμενες οικονομίας, αλλά και πάλι δεν αρκεί.


Μαζί
Μέρος της δικής μου δουλειάς είναι να συνεργάζομαι με τον ανταγωνισμό και το λέω αυτό με ένα χαμόγελο, γιατί στις περιοχές καλλιέργειας καφέ είναι πραγματικά συνεργάτες μας. Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις περιοχές που καλλιεργείται ο καφές.
Μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί στο πως καβουρδίζουμε, συσκευάζουμε και προσφέρουμε τον καφέ μας. Αλλά σε αυτές τις περιοχές που καλλιεργείται ο καφές, πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί. Δεν πρόκειται να ωφελήσει σε τίποτα την Starbucks αν το 97%  της αγοράς του καφέ είναι μη βιώσιμο και το εργατικό του δυναμικό αγωνίζεται για την επιβίωσή του. Η ευημερία όλων των καλλιεργητών καφέ αποτελεί επιτακτική επιχειρηματική πρακτική για όλους όσους είναι στην αγορά του καφέ.
Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε στη συνέχεια. Θέλουμε να επηρεάσουμε θετικά τους 25 εκατομμύρια καλλιεργητές καφέ, ώστε να κάνουμε τον καφέ το πιο  βιώσιμα καλλιεργημένο και ηθικά αναπτυγμένο εμπόρευμα στον κόσμο. Ένας τολμηρός και δύσκολος στόχος, που επιβεβαιώνει ότι είμαστε στον σωστό δρόμο.

Η ευημερία όλων των καλλιεργητών καφέ αποτελεί επιτακτική επιχειρηματική πρακτική για όλους μας.

Kelly Goodejohn
Διευθύντρια Ηθικής Προμήθειας Καφέ

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ CARAMEL MACCHIATO ΟΠΩΣ ΣΤΑ STARBUCKS

Cold Brew ή Iced Americano

Συνταγή για Café au Lait με καραμέλα και αλάτι