Καφές και κρασί. Ίδια ή διαφορετικά;

Καφές και κρασί. Ίδια ή διαφορετικά;


Ας δούμε τις ομοιότητες που υπάρχουν ανάμεσα τους
Καθώς η πρόσβαση τόσο σε καλό καφέ και κρασί έχει αυξηθεί σε όλο τον κόσμο, η διαθέσιμες πληροφορίες  και για τα δύο έχουν πολλαπλασιαστεί.
Και τα δύο:
-       είναι διαθέσιμα σε αμέτρητες ποικιλίες
-       προέρχονται από φρούτα
-       έχουν γεύσεις που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το έδαφος και το κλίμα στο οποίο καλλιεργούνται
Οι ομοιότητες μεταξύ του καφέ και του κρασιού δεν σταματούν εδώ, συνεχίζονται με τον τρόπο που τα δοκιμάζουμε έως τις λέξεις που χρησιμοποιούμε για να τα περιγράψουμε. Όπως φαίνεται υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ των δύο αγαπημένων «ποτών» σε όλο τον κόσμο.


 Ο Andrew Linnemann μιλάει για τη Γεύση με το WSL



Το φρούτο


Το γνωρίζατε ότι οι κόκκοι καφέ προέρχονται από κεράσια; Η καλλιέργεια και επεξεργασία των κόκκων καφέ,  παρόμοια με τα σταφύλια, αποτελεί πάντρεμα τέχνης και επιστήμης. Ένας καλλιεργητής καφέ γνωρίζει τόσο καλά τα καφεόδεντρά του, όπως ένας καλλιεργητής αμπελώνων γνωρίζει τα αμπέλια του. Οι αποφάσεις που ο καθένας από τους δύο παίρνει πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την συγκομιδή των καλλιεργειών τους επηρεάζει άμεσα το πώς θα το βιώσουμε / απολαύσουμε αργότερα. Το φρούτο επηρεάζει τις γεύσεις και τα αρώματα.


Κλίμα και έδαφος



Οι κόκκοι καφέ από την Kenya είναι μεγάλοι, έντονοι και σχεδόν με τροπική γεύση λόγω της προέλευσής τους από τον ισημερινό και των μεθόδων καλλιέργειας  χωρίς σκιά. Οι κόκκοι καφέ από τη Νότια Αμερική διαθέτουν λίγη περισσότερη οξύτητα και καραμελένια γλυκύτητα λόγω της καλλιέργειάς τους σε υγρότερο κλίμα και σε υψηλότερα υψόμετρα. Το ίδιο ισχύει και για το κρασί. Οι περισσότεροι Γαλλικοί αμπελώνες βρίσκονται σε πιο δροσερά κλίματα και παράγουν κρασιά που είναι ελαφρύτερα και πιο όξινα από τα κρασιά της Καλιφόρνιας, που έχει θερμότερο κλίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα – σωστά το μαντέψατε – σε πιο έντονα και μεστά κρασιά. Άρα και για τα δύο καφέ και κρασί, το έδαφος θέτει τη βάση.

Περιοχές Καφέ & Κρασιού


Οι παραγωγοί κρασιού χρησιμοποιούν τη λέξη terroir για να περιγράψουν πως επηρεάζει η τοποθεσία την καλλιέργεια, γεγονός που ισχύει και για τον καφέ. Ένα καφεόδεντρο στο βόρειο ημισφαίριο θα παράξει κόκκους καφέ που είναι εγγενώς διαφορετικοί από κόκκους που καλλιεργούνται σε ιδίου τύπου καφεόδεντρο στο νότιο ημισφαίριο.




Ορολογία γεύσης
Πως περιγράφουμε όλα αυτά που συμβαίνουν μέσα στο στόμα μας όταν οποιοδήποτε υγρό συναντά τους αισθητήρες της γεύσης; Για το κρασί και τον καφέ η διαδικασία δοκιμής / γευσιγνωσίας είναι σχεδόν ίδια. Τόσο οι sommelier του κρασιού και οι Cuppersτου καφέ χρησιμοποιούν τους ακόλουθους  όρους για να περιγράψουν μια απλή διαδικασία που αναδεικνύουν τις γεύσεις του κρασιού / καφέ.
Κουνάμε / Ανακατεύουμε

Αυτή η διαδικασία εκθέτει το υγρό σε περισσότερο οξυγόνο – κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για την αποκρυπτογράφηση των μεμονωμένων γεύσεων που υπάρχουν σε ένα κρασί ή καφέ.

Εισπνέουμε

Τόσο οι cuppers όσο και οι sommeliers θα σας πουν να βάλετε κοντά στο ποτήρι ή στο ποτήρι τη μύτη σας. Η βαθιά εισπνοή είναι ζωτικής σημασίας για το άρωμα, καθώς μεγάλο μέρος όσων γεύεστε προέρχεται  πρώτα από τη μύτη σας.



Ρουφάμε δυνατά

Όπως το ανακάτεμα, αυτή η διαδικασία εκθέτει επίσης το υγρό με περισσότερο οξυγόνο, που επιτρέπει συγκεκριμένες γεύσεις να αναδειχθούν στον ουρανίσκο μας αυτή τη φορά.


Φτύνουμε

Οι επαγγελματίες δοκιμαστές καφέ και οι sommeliers συχνά φτύνουν σε ένα δοχείο ανάμεσα στην κάθε ρουφηξιά καφέ / κρασιού, ώστε να μειώσουν την κατανάλωση.



Επίθετα

Για κάθε λέξη που χρησιμοποιείται για την περιγραφή συγκεκριμένου κρασιού, το πιο πιθανό είναι ότι ταιριάζει για κάποιον καφέ. Για παράδειγμα, σοκολοτένιο, φρουτώδες, πικάντικο, με άρωμα λουλουδιών ή καρυδιού / ξηρών καρπών, γήινο, με νότες εσπεριδοειδών,  γλυκό και ούτω καθεξής.

Είτε τα συνδυάζουμε με μια αναζωογονητική πρωινή συνήθεια ή ένα δείπνο, ο καφές και το κρασί αποτελούν μέρος πολλών στιγμών της ζωής μας. Κάποιοι από εμάς τα θεωρούμε πλέον δεδομένα. Αυτό που κάνει τον καφέ και το κρασί τόσο ιδιαίτερα είναι ότι έχουν φτιαχτεί για να τα απολαμβάνουμε ως δώρο από την γη στις γευστικές μας παλέτες. Στην υγειά μας!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ CARAMEL MACCHIATO ΟΠΩΣ ΣΤΑ STARBUCKS

Cold Brew ή Iced Americano

Συνταγή για Café au Lait με καραμέλα και αλάτι