Rwanda: An Origin Trip (part 1)

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕ 
ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ

Τα πρώτα 10 βήματα: 

Ξεκινώντας να πω ότι αυτό θα είναι το πρώτο από τα άρθρα που θα ακολουθήσουν για την εμπειρία μου στο ταξίδι αυτό και θα προσπαθήσω να περιγράψω τι συνέβη κάθε ημέρα σε αυτό το ταξίδι.
Η πρώτη ημέρα του Starbucks origin experience, όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο ταξίδι, την περάσαμε  στον συνεταιρισμό DUKUNDEKAWA μαθαίνοντας πως η μαγεία αρχίζει να ζωντανεύει.
Το Dukundekawa μεταφράζεται ως «Ας αγαπώ τον καφέ» - ένα κατάλληλο μέρος για να ξεκινήσουμε το ταξίδι της ανακάλυψης. Βρίσκεται στη βόρεια επαρχία, το Dukundekawa βρίσκεται ανάμεσα σε πολλούς από τους 1.000 λόφους της Ρουάντα.



Οι 45 partners χωριστήκαμε σε 3 λεωφορεία (ήμουν στο λεωφορείο «Kati kati») και  μας φρόντισαν καλά με διάφορα ποτά Starbucks (φυσικά!) Και όλα τα είδη εξωτικών σνακ που είχαν φέρει οι άνθρωποι που μας φιλοξενούσαν εκεί.

Το ταξίδι στον συνεταιρισμό  ήταν περίπου 2 ½ ώρες από το Κιγκάλι, με την διαδρομή να έχει αρκετό άνεμο και πολλούς ανώμαλους δρόμους. Οι θέα της διαδρομής  ήταν θεαματική  αφού κατά μήκος του δρόμου περνούσαμε πολλά πολύχρωμα χωριά, πάνω σε απόκρημνους λόφους. Μικρά παιδιά σε όλη την διαδρομή μας χαιρετούσαν και χιλιάδες χαμόγελα ακολουθούσαν τα λεωφορεία.

Ο καθένας έπρεπε να έχει έναν «φίλο λεωφορείου» έναν «bus buddy»  - η δική μου ήταν η Pinar, η επικεφαλής του μάρκετινγκ στην Starbucks της Τουρκίας, η οποίος ήταν καταπληκτική.
Κατά τη διάρκεια κάθε τμήματος του ταξιδιού μας, είχαμε αρκετούς ομιλητές για να μας δώσουν μια γενική εικόνα της ιστορίας της Ρουάντα (από τον Arthur, Διευθυντής Ανιχνευσιμότητας  που γεννήθηκε στη Ρουάντα), τις πρακτικές Starbucks, Supply Chain και CAFE (Christian, Sbx Green Coffee Trader) , Διασφάλιση Ποιότητας (πώς ο Διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας του Σιάτλ Lennon πραγματοποιεί "καφέ" για τον προσδιορισμό των γεύσεων) και Αγρονομία (Aphrodis από το  κέντρο υποστήριξης αγροτών της Starbucks).
Ο συνεταιρισμός  Dukundekawa  έχει 2.157 μικροκαλλιεργητές  καφέ ως μέλη, που διασπείρονται στους λόφους Ruli, Muhondo και Coko - Με πάνω από 800.000 δέντρα καφέ που αναπτύσσονται σε υψόμετρο μεταξύ 1.800-2.200 μ. Ήταν μια πραγματικά εκπληκτική τοποθεσία.
Μόλις κατεβήκαμε από το λεωφορείο μας καλωσόρισε μια ομάδα γυναικών που χορεύαν και τραγουδούσαν. Ο ήχος αυτός του αφρικανικού καλωσόρισμα ήταν απίστευτος, ζεσταίνοντας τις καρδιές μας και φωτίζοντας μας μετά από ένα μακρύ ταξίδι.  Ευτυχώς οι δεξιότητές μου για χορό δεν ζητήθηκαν - αυτή η θεραπεία ήρθε αργότερα την εβδομάδα.
Ξεκινήσαμε την περιήγηση μας στον συνεταιρισμό και στην φάρμα φυτεύοντας και μαθαίνοντας για το δέντρο του καφέ. Μας δόθηκε ένας μικρός μίσχος, όπως ονομάζεται, που είχε γίνει πεταλούδα για να το μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερο δοχείο και να το βάλουμε σε ένα φυτώριο που για 4 μήνες θα μεγαλώσουν και έπειτα σε περίπου ένα χρόνο θα είναι έτοιμα να τα φυτέψουμε στον αγρό.
Ένας χρόνος ήταν αρκετός καιρός για να περιμένουμε να αναπτυχθεί (αν και δελεαστικός), έτσι μας δόθηκε ένα νεαρό φυτό στον καθένα, περπατώντας φτάσαμε σε ένα κτήμα, όπου όλοι βάλαμε το θησαυρό μας στην κόκκινη γη. Το σκεπάσαμε με  αποξηραμένο χορτάρι για να προστατέψουμε το έδαφος από τον ήλιο, ολοκληρώσαμε την τελετή με μια πινακίδα με τα ονόματά μας, ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε την πρόοδο! Απλά σκεφτείτε - τα επόμενα χρόνια μπορείτε να δοκιμάσετε έναν καφέ της Ρουάντα που ξεκίνησε τη ζωή στον αγρό από τα  χέρια μας!
Κατά μήκος του δρόμου, περάσαμε από αγροκτήματα γεμάτα ώριμα δέντρα, για να δούμε τα πρώτα μας κεράσια. Είναι εκατοντάδες κεράσια  πάνω σε κάθε δέντρο κατά τη διάρκεια της σεζόν, τα οποία ωριμάζουν σε έντονους κόκκινους φάρους της χαράς.
Η Starbucks διαθέτει 8 Κέντρα υποστήριξης αγροτών (FSC) σε ολόκληρο τον κόσμο του καφέ - Κόστα Ρίκα, Κολομβία, Τανζανία, Κίνα, Αιθιοπία, Ινδονησία, Μεξικό και Ρουάντα. Τα κέντρα αυτά παρέχουν δωρεάν εκπαίδευση και υποστήριξη στους αγρότες. Δίνουν οδηγίες για το δέντρο του καφέ που αναπτύσσεται στον αγρό και επίσης στα γραφεία της πόλης  τα οποία και θα επισκεφτούμε την 3η ημέρα.
Η ομάδα της FSC εξήγησε ότι το κλάδεμα των δέντρων είναι απαραίτητο κάθε χρόνο για να δυναμώνει το δέντρο και η νέα ανάπτυξη. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της απόδοσης των κερασιών κατά δύο φορές, βοηθώντας τους αγρότες να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους.
Μεταξύ μας ήταν και ο Victor, διευθυντής και αγρότης από το καινούργιο αγρόκτημα της  Starbucks στην Κόστα Ρίκα Hacienda Alsacia. Ήταν σε θέση να μοιραστεί μαζί μας τις κοινές πρακτικές που χρειάζονται για να βελτιωθούν οι καλλιέργειες καφέ.

Για να επιλέξετε ένα κεράσι, δεν είναι εύκολο ή απλό έργο - πρέπει να έχετε μια τεχνική συστροφής του καρπού, ενώ το τραβάτε από το δέντρο. Εάν τραβήξετε ένα και αφήσετε ένα πράσινο μίσχο, υπάρχει καλή πιθανότητα να μολυνθεί το δέντρο, οπότε πρέπει να προσέξετε! Χρειάστηκε κάποια πρακτική για να γίνει σωστά, και μας ανατέθηκε σε 15 λεπτά συγκομιδής σε ζεύγη για να δούμε ποιος θα μπορούσε να πάρει τα περισσότερα. Η Pinar και εγώ το παλέψαμε αρκετά, γεμίζοντας το καλάθι μας όσο το δυνατόν περισσότερο και νομίζαμε ότι επιλέξαμε ένα καλό δέντρο ....
Έχοντας σταθεί στα παπούτσια των αγροτών μας, ιδρώνοντας στη ζέστη, στην άκρη μιας απότομης πλαγιάς, με πόνο στα χέρια και πονηρά δάχτυλα μετά από μόλις 15 λεπτά συλλογής, μπορώ πραγματικά να εκτιμήσω το ρόλο που παίζουν.
Αφού είχαμε τακτοποιήσει τα κακά μας κεράσια, συνδυάσαμε όλες τις προσπάθειές μας σε ένα σάκο, για να μπορέσει ο συνεταιρισμός να ζυγίσει την καλλιέργειά μας. Είχαμε συλλέξει 10kg κεράσια μεταξύ όλων μας, οπότε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού τότε υπολογίζει την πληρωμή μας, η οποία στη συνέχεια χωρίστηκε μεταξύ 45 από εμάς - ο καθένας από εμάς έλαβε την πληρωμή μας για την εργασία μας.
Η Starbucks ακολουθεί τις πρακτικές CAFE (Equity Coffee & Farmer) οι οποίες αξιολογούν, αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν τους παραγωγούς καφέ υψηλής ποιότητας, που παράγεται με βιώσιμη ανάπτυξη.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει διαφάνεια των πρακτικών και των πληρωμών μεταξύ της Starbucks, των εξαγωγών, των συνεταιρισμών και των αγροτών, ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο αγρότης θα πάρει μια δίκαιη συμφωνία.
Μετά την ζύγιση των κερασιών ξεκινά η διαδικασία πλύσης, η οποία είναι εφικτή λόγω του συνεταιρισμού που διαθέτει ένα μεγάλο υγρό μύλο, όπου τα κεράσια πλένονται για να αφαιρεθεί το δέρμα και τα φρούτα από το κεράσι. Αυτό σημαίνει ότι τα κεράσια μετακινούνται μέσα από τα κανάλια πλυσίματος σε μια μηχανή που αφαιρεί και πλένει το δέρμα και επίσης διαλέγει τα άσπρα και κακής ποιότητας κεράσια.
Τα φασόλια στη συνέχεια κάθονται στο νερό για να ζυμωθούν για 18-36 ώρες διαδικασία που απομακρύνει το βλεννώδη - την γλοιώδη κάλυψη του φασολιού και οποιουδήποτε υπολειμμένου δέρματος.
Τα φασόλια στη συνέχεια τρίβονται, ξεπλένονται και στη συνέχεια μεταφέρονται σε μια σειρά από ανυψωμένα τραπέζια για να στεγνώσουν στον αφρικανικό ήλιο. Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και μια εβδομάδα, καθώς η περγαμηνή μετακινείται κάθε μέρα προς τα πάνω σε μια πλαγιά. Οι κυρίες μετακινούν συνεχώς τους κόκκους γύρω τους, γυρνώντας τους προς τον ήλιο, για να τους βοηθήσουν να στεγνώσουν. Ο ήχος αυτού του στροβιλισμού,  καθώς κινούν τα χέρια τους μέσα από τα φασόλια είναι πολύ θεραπευτικός. Κάθισα και άκουσα για λίγο - ήταν σαν να ακούτε τα κύματα που πλένονται σε μια παραλία.
Όταν οι κόκκοι είναι ξηροί μετά από περίπου μια εβδομάδα, η περγαμηνή βγαίνει και οι κόκκοι μεταφέρονται σε μια αποθήκη για μερικούς μήνες για να δημιουργήσει γεύση πριν πάει στο ξηρό μύλο (όπου πήγαμε την 3η μέρα). Ήταν εκπληκτικό να βλέπουμε αυτή τη διαδικασία να γίνεται μπροστά στα μάτια μας- διαβάζουμε για αυτό συχνά στο Starbucks κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης των συνεργατών μας από τον καφέ, αλλά γίνεται τόσο σαφέστερο να το βλέπουμε μπροστά μας. το απόγευμα τελείωσε με τον ήλιο να ξεκινάει να δύει και μοιραστήκαμε μια δοκιμή καφέ στη βεράντα, φτιαγμένη από τους κόκκους που παρήγαγαν τα τοπικά αγροκτήματα.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος 
Starbucks Coffee Ambassador 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ CARAMEL MACCHIATO ΟΠΩΣ ΣΤΑ STARBUCKS

Cold Brew ή Iced Americano

Συνταγή για Café au Lait με καραμέλα και αλάτι