Καφές Arabica Vs Καφές Robusta

Γιατί η Starbucks αγοράζει μόνο 100% καφέ Arabica


Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την γεύση του καφέ και ένας από τους σημαντικότερους είναι το δέντρο από το οποίο προέρχεται ο κόκκος του καφέ.
Οι δύο πιο γνωστές ποικιλίες καφεόδεντρων είναι  οι Arabica και Robusta, που απαρτίζουν σχεδόν όλη την παραγωγή καφέ στον κόσμο.







Με την πρώτη ματιά η ποικιλία Robusta μπορεί να φαίνεται ότι αποτελεί την προτιμότερη καθώς το καφεόδεντρό της είναι πιο ανθεκτικό στις ασθένειες, την ξηρασία και τα παράσιτα, ενώ αναπτύσσεται σε χαμηλότερα υψόμετρα, παράγει περισσότερα κεράσια καφέ και είναι και φθηνότερη.
Kαι που έγκειται το πρόβλημα;
Το πρόβλημα έγκειται στη γεύση και το άρωμα. Αυτή η λιγότερη εκλεπτυσμένη γεύση είναι αποτελεί τον βασικό λόγο που η Starbucks δεν επιλέγει και δεν προσφέρει   καφέ Robusta.
Η υψηλής ποιότητας γεύση  των κόκκων Arabica οφείλεται στο υψόμετρο που παράγεται ο καφές. Τo καφεόδεντρο Αrabica ευδοκιμεί σε μεγαλύτερο υψόμετρο από ότι το καφεόδεντρο Robusta, για την ακρίβεια στα 900-1.800 μέτρα. Σε αυτά τα υψόμετρα που αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες τη μέρα και κρύες τη νύχτα, επιβραδύνεται η παραγωγή των κερασιών καφέ. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στα κεράσια και στους εσωτερικούς κόκκους του καφέ να αναπτυχθούν σε περισσότερο χρόνο, δημιουργώντας μια πιο εκλεπτυσμένη γεύση.

Μπορεί να είναι εκλεπτυσμένη, πολύπλοκη,  να έχει πλούσια  σώμα και μια ενδιαφέρουσα οξύτητα και δίνει τη δυνατότητα για τη δημιουργία διαφορετικών συνδυασμών και χαρμανιών με ενδιαφέρουσες γεύσεις.

Για αυτόν τον λόγο η Starbucks αγοράζει μόνο Αrabica κόκκους καφέ.
Γιατί στο τέλος της ημέρας, η ποιότητα αποτελεί την καρδιά μας.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ CARAMEL MACCHIATO ΟΠΩΣ ΣΤΑ STARBUCKS

Cold Brew ή Iced Americano

Συνταγή για Café au Lait με καραμέλα και αλάτι