Καφές με ψυχή



Καφές με ψυχή  
Πως η πρωινή σας κούπα καφέ βοηθάει τους καλλιεργητές καφέ και τις οικογένειές τους στη Σουμάτρα
Η Σουμάτρα είναι εκπληκτική, όπως ακριβώς είναι και ο καφές που καλλιεργείται εκεί.  Η τραχιά, απότομα και συνάμα  ζωντανή γη είναι εμπλουτισμένη από ηφαιστιογενή τέφρα από μία από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην ιστορία της γης. Λόγω αυτού του φυσικά εύφορου εδάφους, σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να καλλιεργηθεί εκεί. Κακάο, καφές, ρύζι, κάθε τροπικό φρούτο που μπορείτε να φανταστείτε, τσάι, κανέλα, καρυκεύματα – όλα παράγονται σε μια τάπητα εδάφους που καλύπτει πλούσιες κοιλάδες και καταπράσινα βουνά.
Σε αυτό το νησί, ο καφές καλλιεργείται στις αυλές των σπιτιών. Όταν έφθασα, είδα παραδοσιακά Batak σπίτια, με καμπυλωτές σκεπές που μοιάζουν  σαν αναποδογυρισμένη βάρκα, με το καθένα να έχει ένα μικρό οικόπεδο στο οποίο κάθε οικογένεια καλλιεργεί καφέ και άλλα φρούτα και λαχανικά. Μεταξύ των καλλιεργειών τους, μια οικογένεια μπορεί να έχει αρκετά καφεόδεντρα για παραγωγή σχεδόν μισού ή ενός κιλού καφέ την ημέρα, καθιστώντας κάθε κόκκο καφέ πολύτιμο.
Σε αντίθεση με πολλές περιοχές καλλιέργειας καφέ, όπου τα συγκομισθέντα κεράσια καφέ στέλνονται απευθείας για επεξεργασία, στη Σουμάτρα, επεξεργάζονται στις αυλές των σπιτιών. Αφαιρείται το εξωτερικό σώμα των φρεσκοκομμένων κερασιών καφέ, και οι κόκκοι καφέ τοποθετούνται σε μουσαμάδες στην μπροστινή αυλή για να στεγνώσουν στον ήλιο πριν μεταφερθούν στον τοπικό μύλο. Σε μια καθημερινή πομπή, χιλιάδες αγρότες με τα πόδια, το ποδήλατο ή  το αυτοκίνητο πάνε με τις μικρές τους τσάντες τους κόκκους καφέ τους στον κεντρικό μύλο για να στεγνώσουν και να αφαιρεθεί εντελώς το εξωτερικό τους περίβλημα.  
Ιδιοκτήτης ενός τέτοιου μύλου  είναι ο Sam Filiaci. Ξεκίνησε να ασχολείται με τον καφέ, με τοπικούς συνεταιρισμούς καφέ στο Ανατολικό Τιμόρ το 1993 ενώ παράλληλα ήταν στο Ειρηνικό Σώμα. Όταν ο Sam ξεκίνησε να εργάζεται στη Σουμάτρα, έστειλε fax σε όλες τις μεγάλες εταιρίες καφέ για να μοιραστεί την ιστορία τους για τον γευστικό καφέ Arabica της Σουμάτρας. Δεν τον κάλεσε καμία εταιρία, εκτός από μία, την Starbucks και από τότε μέχρι και σήμερα αγοράζουμε καφέ από τον Sam.
Μόλις βρεθούν στον μύλο, οι πολύτιμοι κόκκοι καφέ περνούν από διάφορους γύρους κατηγοριοποίησης. Εξειδικευμένες μηχανές δονούν σε ροή κόκκους καφέ που βρίσκονται εν κινήσει κατά μήκος μιας μεταφορικής ζώνης, και ταξινομούν τους κόκκους ανάλογα με  την πυκνότητά τους – κοιτάμε να βρούμε τους κόκκους με την μεγαλύτερη πυκνότητα, στους οποίους η ποιότητα και η γεύση είναι πιο άφθονη. Μια άλλη μηχανή, ταξινομεί τους κόκκους καφέ ανά μέγεθος, ώστε να εξασφαλίζει ότι η Starbucks θα έχει τους μεγαλύτερους και ομοιόμορφους σε μέγεθος κόκκους καφές που θα  αποδώσουν ένα τέλειο, σταθερό με συνοχή καβούρδισμα.
 Ακόμη και αυτά τα φίλτρα ποιότητας δεν είναι αρκετά για εμάς. Για να φτάσουμε στην τελειοτητα – και κυριολεκτικά πρόκειται για την τελειότητα – πρέπει οι κόκκοι καφέ των Starbucks να είναι «τριπλά επιλεγμένα» και με «μηδενικά ελαττώματα». Αυτό σημαίνει ότι μόνο οι κόκκοι καφέ με τη σωστή πυκνότητα, μέγεθος και χρώμα είναι κατάλληλα για εμάς. Και στη  Σουμάτρα, αυτό σημαίνει διαλογή με το χέρι.
Σε μια διαλογή με το χέρι, κάθε κόκκος καφές εξετάζεται από έναν πραγματικό άνθρωπο για να απομακρυνθούν τυχόν κόκκοι που ήταν πεσμένοι στο έδαφος, σπασμένοι ή σε μη αποδεκτό χρώμα.
Μια γυναίκα που κάθεται στο τέλος της γραμμής διαλογής κάνει τον τελικό έλεγχο ποιότητας στον μύλο. Σε τακτική βάση, βγάζει μια ποσότητα κόκκων καφέ από τη γραμμή διαλογής και τη ρίχνει σε ένα τραπέζι. Αν βρει ένα μεμονωμένο ελάττωμα σε κάποιο σε οποιοδήποτε κόκκο από τα δείγματα, σταματάνε όλη τη γραμμή  διαλογής και ξαναρχίζουν από την αρχή. Σε κάθε περίπτωση, επαληθεύεται και από μια γυναίκα που βρίσκεται πίσω από μια κουρτίνα που κυριολεκτικά έχει και ελέγχει το ίδιο δείγμα. Με αυτόν τον τρόπο δεν είναι σε κοινή θέα και είναι προστατευμένη, ώστε οι άλλοι εργαζόμενοι να μην μπουν στον πειρασμό να επηρεάσουν την εκτίμησή της.
Αυτός είναι ο καφές που αγοράζουμε: 100% Arabica, Βαθμός 1, Τριπλά ελεγμένος καφέ από τη Σουμάτρα. Αλλά, αυτό που είναι καταπληκτικό κατά τη γνώμη μου δεν ότι αυτό που κάνουμε, αλλά ότι το κάνουμε με την ψυχή μας. Οι γυναίκες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της βιομηχανίας / αγοράς καφέ στη Σουμάτρα και σε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου. Είναι αυτές που φυτεύουν τις καλλιέργειες, συγκομίζουν τα κεράσια του καφέ και φέρνουν τους κόκκους καφέ στην αγορά. Όταν ρωτήσαμε τους αγρότες ποιους άλλους πόρους χρειάζονταν για μια βιώσιμη διαβίωση μας απάντησαν ότι χρειάζονται βοήθεια με τη μητρική υγεία. Αυτό έχει νόημα φυσικά καθώς τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το μέλλον των καλλιεργειών.
Για να υποστηρίξουμε το όραμά τους, τους βοηθήσαμε να χτίσουν κλινικές δωρεάν υγείας δωρεάν περίθαλψης και σχολεία σε όλη τη Σουμάτρα. Σε αυτές τις κλινικές, γυναίκες και τα παιδιά τους λαμβάνουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Στα σχολεία, τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση που θα τους ανοίξει νέες ευκαιρίες για τα ίδια και τις οικογένειές τους.  Μέσα από αυτές τις προσπάθειες και τα έργα καθώς και  με την συμμετοχή τους στο εμπόριο, βοηθάμε στη βελτίωση της των καλλιεργητών καφέ στη Σουμάτρα.
Πραγματικά αυτές οι προσπάθειες δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα που κάνουμε για τους ανθρώπους της Σουμάτρα.  Η συνεχής δέσμευση μας προς αυτούς σημαίνει ότι η δική μας επιτυχία στην πώληση καφέ από τη Σουμάτρα αποτελεί το κλειδί για την διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας αυτής της εκπληκτικής αγροτικής κοινωνίας. Όσο περισσότερο πουλάμε, τόσες περισσότερες καλλιέργειες και οικογένειες ευημερούν. Αυτό είναι κάτι που κανένας πελάτης δεν θα δει ποτέ, αλλά ακόμη και όταν κανένας δεν κοιτάζει, εμείς προσπαθούμε να κάνουμε το σωστό.
Το να φέρνουμε καφέ από τις αυλές της Σουμάτρα στην πρωϊνή σας κούπα αποτελεί έναν «άθλο του Ηρακλή». Είναι ένα μικρό θαύμα ότι καφές από τη Σουμάτρα είναι διαθέσιμος στους πελάτες για περισσότερο από 40 χρόνια. Αλλά, το έργο και η σκληρή δουλειά πραγματικά αξίζει τον κόπο. Γιατί, είναι κάτι μεγαλύτερο από τον καφέ. Για εμάς, είναι παράδοση, κουλτούρα και πόρος διαβίωσης, που περιέχονται όλα μέσα σε έναν μικροσκοπικό κόκκο καφέ.

SUMATRA
Γεμάτο σώμα με έντονες νότες αποξηραμένων βοτάνων
Σώμα: Γεμάτο
Οξύτητα: Χαμηλή
Γεύση: Γήινη, βότανα
Επεξεργασία: Μερικής πλύσης
Συνοδευτικές γεύσεις: Κανέλα, βρώμη, σφένδαμος, βούτυρο, καραμέλα, τυρί


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ CARAMEL MACCHIATO ΟΠΩΣ ΣΤΑ STARBUCKS

Cold Brew ή Iced Americano

Συνταγή για Café au Lait με καραμέλα και αλάτι